Det är bråda dagar för det svenska black metal-bandet Norkväde. På loppet av en vecka släpper de en ny fullängdare, Visdom&Makt, och ett eget öl på Systembolaget. Trots stress och pressat schema lyckades vår skribent få sig ett samtal med bandet.
Förutom att spela in ny skiva har ni dessutom gått och blivit bryggare. Hur kom ni på den tanken?
— Det började med att jag köpte öl från Walhöll (ett lokalt bryggeri där bandets öl bryggts, reds anm.) för jag tyckte de hade ett häftigt tema med runor och symboler, berättar sångaren Olle Olsson. Sedan har de väldigt god öl så jag fortsatte att köpa och det passade sig lite att göra bilder av detta och lägga upp det på sociala medier i stil med; ”Nu är det fredag och dags att höja volymen på stereon och ta en skål”. Och då fick de upp ögonen för oss och såg detta, sedan var det en polare som kommenterade en bild och undrade när vi skulle brygga vår egen öl. På det svarade jag att det finns väl lite tankar och så, men Walhöll svarade på samma kommentar att det var bara att höra av oss när vi kände oss redo. Då hörde av mig till dem och fick kontakt med deras bryggmästare Karin som var jätteintresserad av ett samarbete. Vi började diskutera vad det var vi ville göra och vi visste att vi ville ha en nordisk touch på det hela. Nordiska smaker som skulle passa vårt tema. Karin gjorde två olika tester som vi fick prova. Vi fastnade för den som var smaksatt med älggräs men vi ville ha en tydligare beska. Så de gjorde om den efter våra önskemål och vi blev nöjda. Efter det har vi varit uppe igen och varit med och bryggt det här ölet själva.
— En del diskussioner har handlat om ifall vi kunde släppa en öl utan att ha släppt en riktig skiva, om det skulle vara en “sell out”, säger gitarristen Marcus Frisk. Vi kom fram till att om man ska resonera så, att man måste ha gjort något annat innan man släpper något kan man aldrig släppa något. Nu blir det att vi får ett helt tema, en ny platta som man kan avnjuta med en ny öl.
Var hittar ni inspiration till ert skrivande? Om vi börjar med dig Olle och dina texter, är det från den nordiska mytologin?
— Visst är det från den nordiska mytologin, men allt är inte därifrån. Det kan även vara annan musik, vardagliga händelser och naturen. Allt som skapar intryck kan bli texter. Men det är mycket med det fornnordiska och om det antireligiösa. Mycket handlar om att ha en stark tro på sig själv och inte falla i religionens fälla.
— Och det är väl lite samma för min del tänker jag, säger Marcus. Det är svårt att ge ett konkret svar på varför man skriver en viss melodi eller riff. Ibland kan det vara så att jag vaknar upp och så har jag en melodi i huvudet som jag måste få ut.
Berätta, är ni tvättäkta black metal-snubbar som bara lyssnar på det och inget annat, eller finns det andra preferenser också?
— Ja, det finns mycket annat också, skrattar Olle. Black metal är en stor del, men gammal klassisk heavy metal är något som jag också är väldigt svag för. Det känns som det är en liten återgång till den typen av musik just nu om man ser till både den svenska och utländska scenen.
— Jag skulle tro att jag är en ännu större allätare än dig Olle, kontrar Marcus. Du är mest inne på rock men jag lyssnar även på synth och sådant som jag är uppvuxen med. Mycket Hellacopters har det blivit den senaste tiden.
Det hörs i er musik att ni även lyssnar på old school metal, det blir lite mer nyskapande. Någon har kallat det ni gör för black’n’roll, hur ser ni på det?
— Det är kul att det uppfattas som lite nyskapande än mer traditionell black metal. Men det där med black’n’roll vet jag inte riktigt om jag håller med om, svarar Olle.
— Jag kan tycka att en del av våra låtar nästan är lite ”dödsiga”, inflikar Marcus. Det är nog väldigt personligt vad man klassar musik som. Men visst, black’n’roll skulle jag kunna köpa till viss del. När vi började skriva ville vi göra klassisk black metal med en rockigare touch. Lite som Venom, något som var lite mer rakt på.
Vår skribent har även haft möjlighet att få provsmaka resultatet av samarbetet mellan bandet och Walhöll. Brygden som man kort och gott valt att kalla för Nordkväde är en klassisk engelsk pale ale och ska hanteras som en färsköl. I glaset har den en fin ljus färg med lagom skummig krona och en härlig grumlighet. Smaken har en tydlig beska, något mer än man kan tänka sig för en pale ale. Det ger en bra balans till den breda sötman från älggräset som bryggarna valt att smaksätta med. Just smaken av älggräset ger den här typen av öl ett nytt spännande inslag. I smaken framträder det också nyanser av halm och citrus. Allt som allt är detta en mycket trevlig dryck som lämpar sig såväl som sällskapsdryck som en utmärkt måltidsdryck. Ölen finns att få tag i styckevis ur Systembolagets beställningssortiment.
Betyg: 9/10
Dryck
Engelsk Pale Ale med smak av svenskt älggräs
Bryggeri
Walhöll Bryggeri, Söderbärke