Inget annat band från Tornedalen har någonsin varit i närheten av Raubtiers framgångar. Få kan heller utge sig för att vara så pass lojala och stolta över sitt ursprung. De är norrlänningar rakt igenom, på gott och ont, och de har alltid med stolthet framhållit sitt sätt att leva inför resten av befolkningen.
Raubtier bildades 2007 då grundaren Hulkoff bytte namn och riktning på sitt dåvarande thrashmetalband. Med en ny, förenklad version av modern thrashmetal med elektroniska inslag och ett mer industriellt sound, var Hulkoffs vision att skapa arenametal med ett tydligt driv och med stenhårda, svenska texter. Med sig i sättningen hade han trummisen Buffeln vilken han samarbetat med i åratal i diverse projekt.
Man fick snabbt skivkontrakt med BD/Universal och det fanns gott om material redo för inspelning vilket skedde hösten samma år. ’Kamphund’ valdes ut till att bli första singel och video. I princip omgående när den släppts blev låten en snackis och skapade uppståndelse. Det var tydligt att låten gick hem brett och den fick mycket speltid i kommersiell radio, särskilt med thrash metal-mått mätt. Med i sättningen som basist fanns nu även Hulkoffs barndomsvän Thorbjörn ”Thobbe” Englund som sedermera är gitarrist i Sabaton.
Efter att ha släppt debuten Det Finns Bara Krig, vilken genast gick upp på första platsen på Svergetopplistan, påbörjade Raubtier ett konstant turnerande och gjorde en mängd framgångsrika spelningar och festivaluppträdanden.
Efter det hårda turnerandet så påbörjades arbetet med att spela in uppföljaren till succédebuten. Trots att medlemmarna var tämligen slutkörda vid tidpunkten förmådde Hulkoff att hitta tid, kraft och beslutsamhet att skriva låtar som sedermera blev stora hittar på marknaden igen. Thorbjörn lämnade Raubtier innan produktionen tog fart vilket var ett rejält bakslag för grabbarna. Han hade dock inget val med tanke på omständigheter, och de är de bästa av vänner än i dag.
Raubtier gjorde några gig under skivinspelningen men hade problem att hitta en basist som passade in i sättningen. Valet föll till sist på Gustaf Jorde med vilken Raubtier gjorde en lång radda framgångsrika konserter.
Man spelade in episka videor, var support åt Sabaton under en Skandinavienturné och arbetade så hårt som ett metalband någonsin kan tänkas göra. Skriet Från Vildmarken nådde plats #6 på den svenska albumlistan.
På grund av leda beslöt sig Hulkoff för att ta ett break från bandet i januari 2011. Han återvände till sitt tidigare jobb som militär inom det svenska försvaret och Buffeln och Gustaf fokuserade även de på sina ”vanliga” jobb. Bandet var helt inaktivt i tre månader tills de oväntat tackade ja till ett par spelningar vilka man utförde med bravur. Hungern var åter tillbaka, så redan tre månader senare hade man hela sommaren fullbokad med festivaler samt att den legendariska Griståget-turnén tillsammans med Pain skulle genomföras under hösten.
Under en metalkryssning innan Griståget, valde Gustaf att plötsligt lämna bandet. Den illa valda tidpunkten var ett kraftigt bakslag för Raubtier vilket fick mycket ilska och bitterhet till följd. Lyckligtvis spelade Scar Symmetry på samma kryssning, och då Jonas Kjellgren redan var en nära vän till Raubtier, så föll det sig helt naturligt att han gick med i bandet redan samma dag.
Utan att överhuvudtaget stanna upp och kontemplera så påbörjade man de intensivaste dagarna i bandets historia. Turnén med Pain blev en jättesuccé, och så snart den var över så gick grabbarna in i studion igen för att spela in sitt tredje album ”Från Norrland Till Helvetets Port”. Dåvarande skivbolaget BD Pop lade ner verksamheten i samma veva och Raubtier var nu fria att skriva på för Despotz Records. Nya framgångar var nu på väg.
Schemat var mycket pressat och Hulkoff arbetade intensivt med låtskrivandet. Kjellgren bidrog med musik till låten ”Rebeller” och man lyckades därmed att hålla deadline. Den sista låten som Hulkoff skrev till skivan var ”Låt Napalmen Regna” vilken visade sig bli en stor hit och uppnådde guldstatus.
Åter igen så gick skivan direkt upp på förstaplatsen på hårdrockslistan och in som #3 på den nationella Sverigetopplistan så snart den släpptes 2012. Succén blev bara större och större och Raubtier gav sig genast åter ut på vägarna för att spela konserter över hela landet. Festivaler följde under hela sommaren och året avslutades med ytterligare en turné tillsammans med Sabaton.
Under våren 2013 påbörjade Hulkoff låtskrivandet till vad som senare skulle bli ”Pansargryning”. Denna gång stannade han hemma i vildmarken i sitt älskade Norrland för att jaga och skriva i lugn och ro vilket visade sig vara ett smart drag. ”Pansargryning” blev den mest kompletta skivan dittills i bandets historia, något som blev tydligt i och med den överväldigande goda kritiken från en enad journalistkår och responsen från de förväntansfulla fansen.
Raubtier släppte ”Pansargryning” tidigt 2014 och nådde plats #5 på den svenska albumlistan. Turnén som följde släppet drog mängder med publik över hela Sverige och på sommaren belönades Raubtier med sin första guldskiva. Ett antal festivaler och tre spelningar med Sabaton gjordes därnäst.
Då Raubtier hittills mest varit en nationell angelägenhet så fattade man beslutet att släppa samlingsalbumet ”Bestia Borealis” för att låta länder utanför Skandinavien ta del av denna särpräglade och unika svenska succéhistoria.
Sommaren 2014 föddes idén till det som resulterade i aktuellt album ”Bärsärkagång”. Initialt var planen att skriva ett fornnordiskt temaalbum, men detta övergavs helt relativt snart. Låten som sedermera även blev albumtitel, komponerade Hulkoff direkt efter hemkomsten ifrån festivalvändan. Resterande material till ”Bärsärkagång” komponerades av Hulkoff fram till senvåren 2015.
Under våren 2015 gjorde man ett återsläpp av singeln ”Världsherravälde” vilken redan under sommaren uppnådde guldstatus.
Den första singeln från ”Bärsärkagång” blev ”Den Sista Kulan”. Låten premiärspelades vid ett liveframträdande på Sabaton Open Air i augusti 2015 och responsen från fansen var helt enorm. Fram till dags dato, har ”Den Sista Kulan” spelats över 500.000 gånger på Spotify vilket bådar mycket gott inför albumsläppet och efterföljande turné.
Den 19 februari släpps Bärsärkagång och känslan av att något riktigt stort är på gång genomsyrar stämningen hos alla involverade i skivan.
Raubtier bokas av Skrikhult Production och man ger sig ut på vägarna tämligen omgående efter albumreleasen.